środa, 13 czerwca 2012

Bakłażan panierowany

Cześć!
Dzisiaj szybciutko i w między czasie, bo dla odmiany uczę się cały czas i niestety wszystko będzie tak wyglądać aż do 20.06! Potem już spokój, ale do tego czasu sporo roboty mam. No i jeszcze zawody szykują się w sobotę, więc i z tej strony ani chwili wytchnienia! Także moje życie toczy się aktualnie na pełnych obrotach, ale nie narzakam, lubie tak, szczególnie jeśli chodzi o starty :)

Dzisiaj będzie o tym jak smacznie i zdrowo zastąpić na stole frytki! Bardzo ich nie lubię, a niestety coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Dzieci szaleją za nimi, a smażone lub pieczone frytki w głębokim (często nieświerzym!) tłuszczu wcale do najzdrowszych nie należą!

Bakłażan Panierowany

Banalnie prosty sposób na wprowadzenie akcentu smażonego do obiadu wzamian za frytki.

Jak go przygotowywujemy?

Na początku należy pamiętać, aby dokładnie odsączyć sok, ponieważ jest on gorzki. W tym celu solimy i pozostawiamy aż powstanie na bakłażanie rosa, którą odciskamy w papierowy ręcznik. Następnie panierujemy tak jak kto lubi i wrzucamy na teflonową patelnię z małą ilością tłuszczu (a jeśli macie zaufanie do swojej pateli można w ogóle nie używać oleju) i gotowe :)

Proszę jakie proste, a jakie smaczne!

0 komentarze:

Prześlij komentarz